Ukrayna’da baraj çöktü, nükleer felaket kapıda
Kahovka Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin isabet etmesinden sonra bölgede çevre sorunları baş gösterdi. Sosyal medyada Dnipropetrovsk bölgesindeki Dnipro Nehri kıyısındaki Maryanske köyünde toplu balık ölüm sahnesi paylaşıldı, hayvanat bahçesindeki 300’den fazla hayvan telef oldu.
Ayrıca su basan bölgelerde içme suyu sorunu yaşanırken asıl sorun bölgeye yakın konumdaki nükleer santraldi. Ukrayna’nın talebi üzerine dün gece BMGK acil oturumda gündeme geldi. Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, “Bu, Ukrayna’nın kritik altyapısını hedef alan bir terör saldırısıdır.
Amacı çok sayıda sivil can kaybına ve yıkıma neden olmaktır” dedi. Ama asıl tehlike baraja yakın nükleer santral. Bölgedeki tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan kritik öneme sahip Kahovka Barajı, Rusların kontrolünde bulunan ve aylardır çatışmaların ortasında kalan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporizhia’ya soğutma suyu sağlıyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Lideri Rafael Grossi, tesiste reaktörleri aylarca soğutmaya yetecek kadar su bulunduğunu ancak durumu yakından izlediklerini kaydetti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski ve ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Erdoğan liderlerle yaptığı görüşmelerde, Kahovka Barajı’ndaki patlamayı araştırmak için savaşan taraflardan, Birleşmiş Milletler’den ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu uluslararası toplumdan uzmanların katılımıyla bir komite oluşturulabileceğini söyledi.
Çernobil’e de saldırdılar.
1986 yılında yaşanan Çernobil faciasının yarası 37 yıldır devam ediyor. Geçen yıl Ukrayna’yı kuzeyden işgal eden Rus Rejimi askerleri, ilk iş olarak güvenlik çemberinde bulunan Çernobil Nükleer Santrali’ne saldırdı. Dünyanın en büyük elektrik santrallerinden biri olan Zaporojiya’daki tesis, Rus işgalciler tarafından silah deposu olarak kullanılıyor.